Title
Composition of alpaca colostrum
Language
English
Language
German
Description (en)
Dissertation - University of Veterinary Medicine Vienna - 2022
Description (en)
New World camels are more frequently used for breeding in Austria. To provide optimal care for the newborn (cria) in case of death of the mother mare or milk shortage, detailed knowledge about the composition of the colostrum is needed. For this purpose, 77 samples of colostrum were obtained from 20 alpaca mares during the first four days of lactation, starting on the day of parturition. The fat, lactose, protein, immunoglobulin G and mineral content was determined in the samples. On the day of birth, alpaca colostrum contained 0.64 ± 0.56% fat, 4.07 ± 0.64% lactose, 19.46 ± 5.24% protein, and 263.31 ± 87.5 g/l immunoglobulin G. The fat content significantly increased every four days post partum, and the lactose content showed a significant increase from the day of birth to the following day. No significant change was observed the following days. Protein content significantly decreased from the day of birth to the second. The comparison with colostrum of the other animal species like cattle, sheep and goat showed significant difference in composition. Breeders are advised to milk fresh alpaca colostrum from healthy dams on the day of parturition and freeze it in portion size for such an emergency, as this will provide optimal nutrition for crias. If this is not possible, fresh bovine colostrum or a commercially produced colostrum substitute can be used.
Description (de)
Dissertation - Veterinärmedizinische Universität Wien - 2022
Description (de)
Neuweltkamele werden in Österreich immer häufiger zur Zucht eingesetzt. Um bei Tod der Mutterstute oder bei Milchmangel das Neugeborene (Cria) optimal zu versorgen, benötigt man detailliertes Wissen über die Zusammensetzung des Kolostrums. Dafür wurden im Rahmen dieser Arbeit von 20 Alpakastuten an den ersten vier Tagen der Laktation 77 Proben an Kolostrum gewonnen. Die erste Probennahme war am Tag der Geburt. Alle Proben wurden auf den Gehalt der Inhaltstoffe Fett, Laktose, Protein, Immunglobulin G und verschiedener Mineralstoffe untersucht. Am Tag der Geburt enthält Alpakakolostrum 0,64 ± 0,56 % Fett, 4,07 ± 0,64 % Laktose, 19,46 ± 5,24 % Protein und 263,31 ± 87,5 g/l Immunglobulin G. Der Fettgehalt steigt alle vier Tage post partum signifikant an, der Laktosegehalt zeigt einen signifikanten Anstieg vom Tag der Geburt zum Folgetag und verändert sich dann nicht mehr signifikant. Der Proteingehalt sinkt signifikant vom Geburtstag zum Folgetag und nimmt weiter ab, aber nicht mehr signifikant. Der Vergleich mit Kolostrum der anderen Tierarten Rind, Schaf und Ziege zeigt einen deutlichen Unterschied in der Zusammensetzung. Züchtern wird empfohlen, frisches Alpakakolostrum von gesunden Mutterstuten am Tag der Geburt abzumelken und dieses in Portionsgröße für einen solchen Notfall einzufrieren, da Crias damit optimal versorgt werden können. Wenn dies nicht möglich ist, kann auf frisches Rinderkolostrum oder auf ein kommerziell hergestelltes Kolostrumersatzprodukt zurückgegriffen werden.
AC-Number
AC17147453
Author of the digital object
Maria  Gaier
Adviser
Thomas  Wittek
Kathrin  Kober-Rychli
Format
application/pdf
Size
1.5 MB
Licence Selected
All rights reserved
Type of publication
Dissertation
Pages or Volume
40 Seiten
Publication Date
2022
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AC17147453

Content
Details
Object type
PDFDocument
Format
application/pdf
Created
19.04.2024 07:52:27
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